Ik ben opgeleid tot productontwerper aan de Akademie in Eindhoven (1961), werkte vijf jaar in Paramaribo voor kleine nijverheids-- en ambachtsbedrijven en daarna terug in Nederland in de theatersector, als theaterbaas, programma-manager, zakelijk leider, produktieleider, ontwerper en tenslotte als directiesecretaris aan de Theaterschool (Academie voor Theater en Dans) in Amsterdam.
Sinds 2002 werk ik aan andere dingen, zoals aan dit onderzoek en deze verhalen.
Vanaf 2019/2020 houd ik me vooral bezig met de Verdwenen Joodse Scholen in Amsterdam; een stadsherinneringsproject dat gaat uitmonden in de plaatsing van herdenkingstegels op de gevels van alle (ruim 40) locaties die verbonden zijn aan die Joodse scholen in de bezettingsjaren, gekoppeld aan deze website.
Nieuw op deze site is dat afzonderlijk artikel 'de Mediene' waar ik in 2018 aan ben begonnen over de joodse scholen in de steden buiten Amsterdam, dat groeit langzaam, vergt namelijk nog al wat onderzoekwerk in de gemeentelijke archieven van die steden.
Elk hoofdstuk is opgedeeld in stukken of paragrafen die afzonderlijk aan te clicken zijn. Onder een tekst treft u soms een groen pijltje aan, als u daarop clickt opent zich een toelichtende bijlage. Ook kan op de meeste afbeelding worden geclickt.
Bij alle delen horen foto's en documenten, die komen beetje bij beetje.
(ik heb toestemming voor het gebruik van beeldmateriaal en documenten uit het Stadsarchief).
Deze website wordt gehost en is technisch gerealiseerd door kleinbedrijfcms.nl.
Het ontwerp is van mij, en zo ook zijn de ideeën voor de technische aanpassingen van de lay-out en functionaliteit.
Ik draag zelf zorg voor het beheer van de site.
a
Over de drie archieven het volgende :
SAA - onder 5191 bevinden zich in feite alle stukken, brieven, documenten etc die in die jaren de afdeling Onderwijs van de gemeente Amsterdam ontving of produceerde. Voor een deel toegankelijk via de indicateur van het betreffende jaar, deels in afzonderlijke archiefnummers ondergebracht. Helaas ontbreken er nog al wat stukken, maar daar tegenover staat dat ik ook 'per ongeluk' stukken vond die niet geregistreerd staan onder het bewuste nummer, of indertijd daaronder zijn samengebracht. Belangrijk is ook de aparte rubriek ‘bezettingsperiode’ (5191/1.2.6) met onder de nrs 10828 tm 10836 een bonte verzameling documenten over het onderwijs aan joodse kinderen en de leerkrachten in de periode 1941/42.
HNA - de verzameling stukken van het Kabinet (van Secretaris-generaal van Dam) (toegang 21437) is eigenlijk vrij beperkt; voornamelijk kopieën van uitgaande stukken en dan nog bovendien vooral afkomstig uit de dossiers van van Dam, met zijn aantekeningen in dik blauw potlood (weinig stukken afkomstig van de bezetter). De dikke map is niet goed geordend, althans toen ik er de laatste keer was, vond ik het maar een ratjetoe, weliswaar met onschatbare informatie.
NIOD - onder het toegangsnummer 182 van de Joodsche Raad zit ook de rubriek van de afdeling onderwijs cq het joods schoolbestuur. Het is een vreemde collectie, vind ik; niet zoals bij de gemeente afkomstig van de afdeling zelf, maar vermoedelijk na 1945 bij elkaar gebracht uit verschillende oorsprongen; zo zitten er stukken bij afkomstig van verschillende scholen, oa met een paraaf van een schoolhoofd (meester Adelaar van de school in Noord).
Zoals het Stadsarchief vooral over 1940-41-42 gaat, is het Niod archief vooral interessant voor de periode 42-43; september 1943 sloten immers de burelen van de Joodsche Raad.
Naast dit alles neusde ik ook rond in de bibliotheek van het Joods Museum; de collecties van het Instituut Sociale Geschiedenis en op diverse andere plekken. Tzt geef ik achteraan een compleet overzicht, ook van de boeken die ik raadpleegde en het al eerder toegezegde bronnendocument.